Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Németország

2024. 04. 14. 18:59:35

Új sorozatomban esetenként egy-egy történettel teszem színesebbé a megjelenő írásokat. Egy pici korabeli hangulat sosem árt. Most egy éppen évfordulós márciusi eseményről mesélek.

2024. 04. 01. 10:35:14

Mindenki elött ismert a kép, amelyen egy vörös katona sepergeti a német dobozos kitüntetéseket a kancellária lépcsőin. (1. kép, amely a cikk borító-, nyitóképe egyben) Tényleg ez lett a sorsa a manapság általunk gyűjtött és már felértékelt kitüntetések sorsa? Nem egészen. Az az igazság, hogy Zsukov a Vörös hadsereggel 300.000 főt élőerő veszteség árán bevette Berlint, ott nekik már csak a szétlőtt város, pár elszenesedett hulla meg a poros kietlen bunker maradt. A valódi kincsek az amerikaiakhoz kerültek.

2024. 01. 07. 11:26:12

Sokszor találkozunk különböző okmányokkal, amelyek a tárgyi emlékekkel szemben mindig vegyes figyelemnek örvendtek az elmúlt években. sokszor a gyűjtők perifériájára kerülnek egy szebb sisakkal, vagy hidegfegyverrel, esetleg kitüntetéssel szemben, azonban még is személyesebb, beszédesebb történettel rendelkeznek, mint egy másik típusú tárgy.

2023. 02. 23. 21:46:39

Az úgynevezett Siegfried-vonal előzményei még 1916-17-re nyúlnak vissza, hiszen a Hindenburg-vonal szakaszát képezték az első világháború során. Később, az 1930-as évektől kezdték azt átalakítani, korszerűsíteni és nyilvánvalóan a Maginot-vonal egyfajta ellenpólusaként kezelték. Maga az elismerés is a második, eredetileg Westwall-ként (később Siegfriedstellung, Führer-vagy Hitler-vonal, Védővonal, azaz Schutzwall, Todt-vonal, azaz Todt-linie nevekkel is illetik) elnevezett védelmi rendszerhez kapcsolódik, így a történet is ennek megfelelően csak ezen időszakot dolgozza fel.

2022. 09. 11. 15:01:58
A cikk témája középpontjában egy, a gablonzi Walter & Henlein műhely által gyártott II. osztályú vaskereszt áll.
2022. 07. 24. 12:33:21

A német Reichszeugmeisterei azaz RZM visszatérő téma a gyűjtők körében. A téma leggyakrabban a különböző tárgyakon felbukkanó gyártójelek alapján jön elő. Sokan hallottak róla, mondhatni felszínesen, keringenek gyártói listák. Én itt a saját ismereteimet szeretném bemutatni a témával kapcsolatban, legyen ez inkább amolyan amatőr kutatói pillanatfelvétel.

2021. 12. 27. 16:09:32

A cikk előző részében nagy vonalakban végig vettük a szabályozások és a formavilág változásait, de nem taglaltam egyes típusok sajátosságait. Noha maga ez a cikk sem hivatott teljes egészében lefedni az összes, többszáz különböző variánst, mégis némiképpen egy rövid vezetőként funkcionál a Páncélos Jelvények gyűjtésének tematikus világában. Emellett bepillantást nyerhet az olvasó az árak változásába egy régebbi és egy viszonylag új kiadású gyűjtői katalógus lapjain keresztül.

2021. 11. 06. 18:58:02

Ahogyan sok minden más kitüntetés, úgy az itt tárgyalt, a páncélos fegyvernem számára alapított elismerés sem előzmény nélküli. Története egészen az első világháborúig nyúlik vissza. Noha az első német A7V páncélosokat 1918. március 27-én vetették be, valós harctéri körülmények között, mégis fordulópont a történet szempontjából. Igaz létszámuk a háború végéig nagyon alacsony maradt és mindösszesen 25 darab készült belőlük, nem tudták beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, pláne nem lehetett velük megváltoztatni a háború kimenetelét. Ezzel azonban a történet természetesen nem érhetett véget.

2021. 11. 01. 10:52:52

Az anschluss medál egy hármas sorozat része, ide tartozik a Szudéta medál és a Memel medál is. A három darabot szokták a „virágfüzéres háború” (Blumenkrieg) kitüntetésének nevezni, hiszen itt a hadmozdulatok vér nélkül, harc nélkül zajlottak.

2021. 07. 30. 14:33:33

Egy olyan elismerés rövid történetével ismerkedhetünk meg az alábbi cikkben, amelynek a háború végéig nem alapították meg magasabb, számozott fokozatát hiába többek már lényegesen túl voltak az alap követelményeken. Következzen hát a Gyalogsági Rohamjelvény (Infanterie-Sturmabzeichen) történetének kronologikus bemutatása.

                                                                          

1. Kép - A Gyalogsági Rohamjelvény viselése egyenruhán.  Jól megfigyelhető, hogy helyzetéből és jellegéből adódóan nagy eséllyel sérülhetett, így ennek okán számos korabeli javítással rendelkező darabbal is találkozhatunk. (Meg kell jegyezzük ennél a fotónál, hogy sokak által a sztálingrádi veszteségek hatására kialakult ellenálás szimbólumai közé sorolják a félig letört koszorúval megjelenő példányokat. Ezt minden esetre fenntartásokkal kell kezeljük.)