Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
62.900 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Teljesítmény-jelvény

Magyar Második Világháborús Páncélos Kilövési Teljesítmény-jelvény - I. Fokozat

Ár:
62.900 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 2WW289
Szállítási díj: Ingyenes
Várható szállítás: 2022. július 05.
Elérhetőség: 1 db raktáron

Leírás

Kopottas állapotú I. fokozatú példány. Alapanyaga alumínium. A jelvény elő és hátoldalán korrózió figyelhető meg. Ez oxidáció! Nem összekeverendő az ón "pestisesedésének" folyamatával. Nem terjed át más tárgyakra, nem kell tőle tartani. Tisztítva nem volt, nem úgy, mint piacon keringő társainak nagy része.

Rövid háttértörténet:

1944. november végére a szovjet csapatok Budapest előterében álltak, a város bekerítésének veszélye egyre inkább realitássá vált. Nyomasztó fölényüket csupán időlegesen tudták ellensúlyozni a német és magyar csapatok. A Magyar Honvédség vezetői, élükön Beregfy Károly honvédelmi miniszterrel. különféle intézkedésekkel próbálták a hadsereg harci szellemét fokozni. Rendkívül nagy számban adományozták a különféle kitüntetéseket, amelyek mellett új teljesítmény-elismerési formát is bevezettek, ez volt a „Teljesítmény-jelvény”.

A teljesítmény-jelvények 45/60 mm méretben, ovális alakban, alumíniumból préselve készültek. A fokozatnak megfelelően bronz-, ezüst-, illetve aranyszínűre eloxálták őket. Viselésük a bal felső zubbonyzseben, vagy a köpeny bal mellén, a gombsoron kívül volt meghatározva. Az jelvény alsó részén a magyar Szent Korona szerepelt, cser-és tölgykoszorúval övezve. A korona felett az a cselekmény volt ábrázolva, amivel viselője elnyerte a kitüntetést.

Mi is ez a jelvény, azt tudjuk, hiszen a neve utal rá, de hogy mivel lehetett kiérdemelni azt nézzük meg közelebbről:
III. fokozatát annak, akik kettő
II. fokozatát annak, akik öt,
I.fokozatát annak, akik legalább tíz harckocsit (páncélgépkocsit) kilőttek, vagy harcképtelenné tettek. Fegyvernemenként a jutalmazásra tekintetbe jönnek:
A gyalogságnál és az ott rendszeresítve levő páncélelhárító fegyverekkel azonosan felszerelt többi fegyvernemnél: a páncélelhárító fegyver rajparancsnoka és irányzója.
A tábori tüzérségnél: a lövegvezető, az 1-es és 2-es kezelők.
A légvédelmi tüzérségnél:
a) a gépágyús félszakasznál a tűzvezető, az irányzéktömbkezelő, a 2-es és 4-es kezelők.
b) a légvédelmi ágyúnál a lövegvezető, a lövegirányzó, a 2-es és 3-as kezelők.
c) több löveg összefogott tüzénél a tűzvezetők.

Paraméterek

Ország Magyarország
Időszak II. Világháború
Gyártó Ismeretlen
Típus Teljesítmény-jelvény