Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Bunkerlámpák - Einheitslaterne - Harmadik rész: A háború késői időszaka

Bunkerlámpák - Einheitslaterne - Harmadik rész: A háború késői időszaka

Kedves Olvasók!
A sorozat folytatása képpen most jöjjön a bunkerlámpákkal foglalkozó cikksorozat harmadik része.

A cikk témája tehát a második világháború késeinek nevehető időszakából származó lámpák rövid ismertetése.

A német "bunkerlámpa anyag" favoritján már túl vagyunk, de lámpánk azért még van! Az, hogy mi késői, vagy mi korábbi, a német felszerelés területen - a saját tapasztalatom szerint - eléggé relatív dolog. Olyan nem lehet kijelenteni, hogy ekkor meg ekkortól már csak a későbbi típus volt valamiből, mert bizony keveredtek, párhuzamosan kerültek ki csapatokhoz. Példa erre a Közép Hadseregcsoport fémárú beszerzési nyilvántartása. Egyértelműen kiderül például, hogy 1943-ban kaptak párhuzamosan az M31 és M42 Feldflasche tárgyakból. Visszatérve az alaptémához: aki figyel láthatta, hogy a bakelit lámpa került feltalálásra 1945-ös WaA kóddal is. A lemezlámpa meg '43-as? Ezért mondom. Az einheits lanterne 43 van, ahol '42 évszámmal van írva, szerintem a 43-as jobb, de ha más derül ki majd javítjuk.

Magáról a lámpáról:

Itt sem a szerkezet sem a működés tekintetében semmi újat nem tudnék említeni. Ugyanaz a szabályozható víztartály, nagyjából a karbidos tartály és a teljesítmény is hasonló.

Ami eltér az a kivitel. A lámpán látszik már hogy a háborús takarékosabb gyártási elveket próbálták követni. Lemez ház, lemez árnyékolók. Az előlap árnyékoló funkcionális kialakításán nem változtattak.

A lámpa "tan" árnyalatban került kiadásra. Ez talán segítség a "renováláskor" a lámpatest konzerválás után szépen festhető korabeli színre, ezek az árnyalatok napjainkban elérhetőek előre kevert aeroszol kiadásban, direkt a téma szerelmeseinek.

A lámpa ugyanúgy készletben került kiadásra (képek) itt a mellékelt zseblámpa is passzol, az is lemez típus.

A lényeg itt inkább az, hogy felismerjétek, ha belebotlotok valahol. A képeken talán látszik pár apró fontos kis részlet is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Készlet Németország