Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A Német Páncélos Rohamjelvény Története - Második rész - Az ezüst fokozat egyes típusai és árképzésük

A Német Páncélos Rohamjelvény Története - Második rész - Az ezüst fokozat egyes típusai és árképzésük

A cikk előző részében nagy vonalakban végig vettük a szabályozások és a formavilág változásait, de nem taglaltam egyes típusok sajátosságait. Noha maga ez a cikk sem hivatott teljes egészében lefedni az összes, többszáz különböző variánst, mégis némiképpen egy rövid vezetőként funkcionál a Páncélos Jelvények gyűjtésének tematikus világában. Emellett bepillantást nyerhet az olvasó az árak változásába egy régebbi és egy viszonylag új kiadású gyűjtői katalógus lapjain keresztül.

1. Kép - Panzer IV személyzete - fotó készítésének helyszíne ismeretlen

Amennyiben túl vagyunk a gyűjtögetés során az első darabon, és mégis úgy döntenénk, hogy nekiállunk tematikusan kigyűjteni a páncélos témát, úgy valóban nagy fába vágjuk a fejszénket, hiszen nem csak az alaptípus változatai, hanem a számozott sorozat darabjai is célkeresztbe kerülnek számunkra, amely a mai piaci viszonyok mellett egy nagyon komoly anyagi vállalkozásnak számít. Persze mindemellett nem győzöm hangsúlyozni ez mennyire jó befektetés, hiszen nem csak egy értékes, történeti szempontból is jelentős emléktárgy birtokosai lehetünk, hanem egy igazán értékálló és rohamosan növekvő piaci értékű tárgy tulajdonosaivá is válunk.

A témában legjobb vezetőnk szerintem továbbra is Philippe De Bock, akinek tollából született a méltán híres, most már második kiadást is megélt munka (The German Panzer Assault Badge Of World War II), amely tematikusan foglalja össze a különböző variációkat. Így hát ezzel felvértezve vágtam neki én is, eme rövid munka megírásának.

A teljesség igénye nélkül azonban most nézzünk is meg néhány sajátos formavilágú jelvényt és kezdjük az elismerés ezüst fokozatával. A bronz, a miniatűrök és a számozott jelvények a következő részekben fognak megjelenni.

Első: Hymmen & Co. - Ezüst - Javítás és sérülésmentes, felületkezelését rosszul tartó préselt cink ötvözet lap. Referenciaszám 2.2.2

2 . Kép - Hymmen & Co. jelvény

Amit elsősorban le kell szögezzünk az, hogy ez a cég se a legkorábbi, se a kései variációihoz nem tartozik. Noha formavilágát tekintve tökéletesen megegyezik a tombak alapanyagú példányokkal, amelyeket a legkorábbiaknak tekinthetünk, a cég történetében az alapanyag változása mégis egy későbbi időszakra jellemző. Ennek oka a sokat ismételt, pontos időszakhoz nem köthető váltás (1941 vége - 1942 első fele), amely során kivezetésre került a tombak és az újezüst használata, mindemellett előtérbe került a szakmai szempontból kevésbé jól hasznosítható, de költséghatékony cink ötvözeteinek általános felhasználása, amely a legkorábbi időszakban, egyes gyártók esetében, lemez formájában jelent meg, mint itt is. Ennek mementója, hogy formavilágukat tekintve,  a korai verőtövekkel készült tombak példányokkal mutatnak teljes egyezést, míg a későbbi tömör cink ötvözetfémből készültek formailag nem sorolhatók ide.

Jelen esetben még igazolható, ha szemügyre vesszük a jelvény hátoldalát, a szoros kapcsolat a Deumer céggel is, hiszen a rájuk jellemző széles, négyzetes talpon ülő zsanért mindkét cég előszeretettel használta. Beakasztókampója kérdőjel forma, amely kerek lemez talpazaton ül. További jellegzetes vonás, hogy színtartása ennek az alapanyagnak jellemzően gyenge, amely mögött nem csak a felhasznált anyag okozza a problémát. Megfigyelhető és több, mint valószínű, hogy sem az előkészítés, sem a felvitt anyag vastagsága nem volt ugyanolyan, mint a háború korai éveiben.

 

Második: Assmann & Söhne - Ezüst - Javítás és sérülésmentes, felületkezelését rosszul tartó préselt cink ötvözet lap. Referenciaszám 1.3.2

3 . Kép - Assmann & Söhne jelvény

Ismételten egy cink ötvözet alapanyagú, de immár jelölt példány következik, amely ugyancsak préselt lemez konstrukció. Jellegzetes A gyártójelzés figyelhető meg a hátoldalon, 4 óra magasságában. Színtartása azonos az előzőhez. Tipológiáját tekintve ez is a cég második generációs jelvénye, hiszen formáját nézve azonos a korai cupal alapanyagú példányokkal. Itt és még sok más helyen is olvashatjuk a szakirodalmakban, hogy a korai cink ötvözet alapanyagúak kezdetben magas tisztaságú cinkből (feinzinc) készültek, de erre példát XRF készülékes méréseink során még egyszer sem találtam. Legjobb esetben is 90% körüli volt a finomság.

 

Harmadik: Gebrüder Wegerhoff - Ezüst - Letört beakasztókampó, felületkezelését rosszul tartó préselt cink ötvözet lap. Referenciaszám 1.7.1

4 . Kép - Gebrüder Wegerhoff jelvény

A sorban a harmadik hasonló kivitelű példány, amely igaz nem jelölt, de nem is átlagos, kettő szempontból sem. A Wegerhoff termékek különösen keresettek gyűjtői körökben, mindemelett ritkának is számítanak. Nem kivétel ez alól jelen példány sem, amely hasonló időszakban készült, mint előző két társa. Hátoldali kampóját tekintve egészen sajátos. Csak erre a gyártóra jellemző, L alakban meghajlított lemez kampó helyezkedik el rajta, amelynek felső, kiálló része letört, feltehetően viselés közben. Ezen gyártó cink ötvözet lapból készült jelvényeinek szerelékváltozatait tekintve is, azok B típusába sorolható. A sas fejénél bal oldalon némi sorja figyelhető meg és felületkezelése sem egyenletes, inkább érdes, néhol apró buborékok láthatók. Régi rossz berögződés szerint ez a buborékosság a felületen a forró anyagra felvitt felületkezelést felnyomó kiáramló gázok miatt keletkezik, de aligha valószínű, hogy olyan forró fémet igyekeztek volna galván eljárással meríteni, amelyet előzetesen nem zsírtalanítottak, készítettek elő. Ez utóbbit nyugodtan el is felejthetjük és inkább a megnövelt termelés minőségre gyakorolt negatív hatásait láthatjuk benne, a kiáramló gázok történetét, pedig nyugodtan tekinthetjük afféle városi legendának.

 

Negyedik: Ismeretlen Gyártó - AS Háromszög - Ezüst - Tűje és zsanérja javított, viszonylag jó megtartású példány, alapanyaga cink ötvözet. Referenciaszám: 3.3.3

5 . Kép - AS háromszög jelölésű, ismeretlen gyártótól származó jelvény

A negyedik bemutatásra kerülő jelvény szintén cink ötvözet alapanyagú. Hátoldalán látható, hogy nem vékony préselt lap, de nem is a legkésőbbi, tömör, nehéz példányok jellemzőit hordozza magán, hanem egy félig könnyített formát kapott. Ismeretlen gyártó terméke, amelyet először a monogram miatt Adolf Scholtze, valamint A. D. Schwerdt cégekhez is kötöttek, azonban napjainkra bebizonyosodott, hogy ez teljesen téves. Formavilágukat tekintve nagy hasonlóságok fedezhetők fel a szintén ismeretlen gyártó termékeként azonosított, MK háromszög termékekkel. Legnagyobb valószínűséggel mindkettő az A.G.M.u.K konglomeráció tagja és erősen kapcsolódnak a gablonzi beszállítói és termelői zónához.

Visszatérve a tárgyhoz. Felületkezelése inkább króm hatású (gyártó 3-as típusára jellemzően), fényes, általában jó megtartású, hátoldalán csúnya javítás figyelhető meg, amely akár korabeli is lehet, noha ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet teljes bizonyossággal. 

 

Ötödik: Ismeretlen gyártó - Daisy (Százszorszép) - Javítás és sérülésmentes, jó színtartású példány, alapanyaga cink ötvözet. Referenciaszám: 2.4.2

6 . Kép - "Daisy" ("Százszorszép"), ismeretlen gyártótól származó jelvény

Az ötödik elismerés szintén ismeretlen gyártó terméke, kialakítását tekintve, pedig ugyancsak félig könnyített. Ez az első a bemutatásra került példányok közül, amely a "Daisy", azaz "Százszorszép" ragadványnevet kapta. Ennek oka, hogy az előlapon körülbelül 4 óránál egy kis virágformát láthatunk a füves mezőn. Más jelölést soha nem kapott. Noha kerültek már elő példányok L/50 jelöléssel, amely a Gebrüder Godet cég ismert jegye volt a privát vásárlású darabokra, mégsem mondhatjuk, hogy ők lennének a gyártók. Napjainkban a legvalószínűbb, hogy a még felderítésre nem került és szövevényes beszállítói körön belül, valamely kisebb gyártó terméke lehet, amely a fenn nevezett céggel kötött szerződést a típusra.

A jelvény színtartása általában szép, hátoldala jelölést csak nagyon ritka esetben tartalmaz, akkor is egy L/50 kódot. 

 

Hatodik: Frank & Reif  - Ezüst - Javítás és sérülésmentes, kiváló színtartású példány, anyaga cink ötvözet. Referenciaszám: 4.2.1 (B)

7 . Kép - Frank & Reif jelvény

Lassan a végére érve, kiemelt ezüst fokozatú példányok formai jellegzetességeit bemutatva, egy egészen érdekes darabot választottam a teli, könnyítés nélküli példánynak. A gyártó ismerős lehet és valószínűleg első ránézésre senkinek nem tűnik fel, hogy miben is különbözik a most tárgyalt példány. Jelenleg referenciaszáma nincs és egyik altípusba sem sorolható, valahol félúton helyezkedik el a 4.2.1 és a 4.2.2 között, így magam adtam neki a 4.2.1 (B) elnevezést. Ennek oka nem más, mint azt tudjuk, hogy a korai példányokon a koszorú leveleinek erezete hibátlan, később a 4.2.2 jelvényeken már elmosódott, enyhén remegő lesz, amelyet a legjobban 11 óra magasságában lehet megfigyelni az előlapon. Jelen esetben a verőtő még egyáltalán nem volt megkopva, korai jellegzetesség. Másodsorban szintén a korai periódusra jellemző, hogy a teljes hosszúságban kiírt gyártó és székhely alul, a beakasztóhoz közel helyezkedik el. Ami viszont szokatlan és inkább a 4.2.2-es típusokra jellemző, hogy a beakasztó már egy kerek talpon fekszik, nem lekerekített sarkokkal rendelkező téglalapon.  Ennek tükrében ez egy kettő periódus közötti, átmeneti jelvény, amelyre az írótól magától is megerősítő választ kaptam. Ennek tükrében joggal tekinthetjük egyfajta átmeneti típusnak is.

A gyártóra jellemző mindemellett, hogy ritkának nem  mondható és nagy számban fellelhető a nemzetközi és hazai piacon is mindkét típusa, azonban ritkának számítanak az ilyen és ehhez hasonló, kiváló állapotban megmaradt darabok, amelyek jócskán a gyártóra jellemző átlagár felett kelnek el.

 

Ezen a hat kiemelt példányon keresztül biztosan kijelenthetjük, hogy nem csak a típusok eltérő variációival lehet dolgunk, hanem különböző tartásfokok is elénk kerülhetnek, tekintve, hogy használati tárgyakról beszélünk. Ezek gyakran sérültek és javították is őket, megkoptak, leszakadt beakasztó kampójuk, sérült tűjük, vagy zsanérjuk. Ennek ellenére, ha megfigyeljük, az egyes jelvények még így is sokkal drágábbak lesznek akár sérülten is, mint ép és egészséges társaik. Mint minden gyűjtési területen itt is az előfordulás számít, azaz, hogy a kibocsátott darabszámot tekintve, mennyi példány maradt fenn napjainkra, ezen belül azok mennyire váltak keresetté és ami a legfontosabb, hogy milyen állapotban vannak.

8. Kép - Egy páncélos legénysége megadja magát Észak-Afrikában. Jól érzékelteti a fotó, hogy a propagandával ellentétben a páncélosok személyzete extrém megterhelésnek volt kitéve (zaj, hő, por), amely szinte minden esetben nem csak a veteránok lelkében, hanem a tárgyi emlékek között is bőségésen hagyott nyomokat.

Nézzük meg tehát, hogy hogyan változott az ára, illetve milyen árban érhetők el napjainkban ezek a jelvények. A méltán híres és sokak által forgatott 2-es kiadású Forman's katalógus (1993-as kiadás, árak USD-ben) sokáig nagyon nagy tiszteletnek örvendett gyűjtői körökben. Részletes és jól összeszedett, így külön fejezete van az itt tárgyalt témával kapcsolatba is. Az ezüst esetében a következőket olvashatjuk benne. Egy jó állapotú A, azaz korai példányra 50-60$-t, egy késői B, azaz késői variáns esetén pedig 45$-t, míg a papírtasakokat, dobozokat 25-50$-t jelöl meg, mint reális gyűjtői értéket. Ezzel kapcsolatban, azonban előre meg kell jegyezzük, hogy a jelen kutatások tükrében jóval árnyaltabb a helyzet, hiszen nem csak A és B típusba sorolhatjuk a jelvényeket, hanem lényegesen több kiviteli típus is felsorakoztatható, noha továbbra is a legegyszerűbb a korai és késői besorolás, így valamelyest leegyszerűsíthetjük a magunk dolgát is.

9 . Kép - A Forman-féle katalógus második kiadása

Nézzük tehát az inflációt. 1993 és 2021 között az összesített inflációs érték 1,92 a $ esetében, azaz, ami annak idején 1 $-ba került az mai nap 1,92 $ lenne, ha azóta mondjuk semmi nem változott volna. Így a felsorolt árak tükrében mai napon az MNB középárfolyamával (328,23 Ft / USD - 2021.12.27.) számolva a korai A típusok ára 96-115,2$, ami 31.510-37.812 Ft. A B típusok esetén 86,94 $, ami 28.360 Ft. A tasakok és a dobozok esetében pedig 48-115,2 $, ami 15.755-37.812 Ft. Ezeket az árakat eltekintve azonban kijelenthetjük, hogy bármelyikünk szeretne ilyen remek árakon szép darabokat vásárolni. 

10 . Kép - Egy pillanatfelvétel az évről-évre megrendezett egyik legnagyobb (vagyis joggal kijelenthető legnagyobb) tematikus militária börzéről - Show of Shows - Louisville, KY - US

Ha körbenézünk a tematikus webshopok kínálatán, úgy láthatjuk, hogy ezek az árak már nem relavánsak, még az infláció tükrében sem, azaz nem csak megtartották értéküket, de még jelentősen túl is tettek rajta. Kijelenthető továbbá, hogy egykori hozzávetőleges árukat tekintve minimum háromszorosára emelkedtek azok, a gyűjtői közösségben. 

De ne feledjük! Nem csak a páncélos jelvények, hanem a széles körben gyűjtött és megfelelő irodalmi, szakértői háttérrel rendelkező gyűjtési területek, mind magas hozamokat képesek elérni középtávon, amennyiben megbízható helyről vásároljuk azokat, így hobbink egyben pénzt is termel, amellett, hogy esztétikai élményt nyújt számunkra.

Hamarosan folytatjuk a bronz fokozatokkal, a számozott jelvényekkel és a miniatűrökkel! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Jelvény Németország