Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A Harmadik Birodalom Adományozó Kannái és a WHW - Második rész

A Harmadik Birodalom Adományozó Kannái és a WHW - Második rész Korábban megkezdett, Madár János Barátom tollából származó cikkösszeállítás folytatása következik. Ez egy kicsit nagyobb hangvételű és terjedelmesebb anyag lesz, mint az előző, de mindenképpen megéri majd elolvasni, vagy, ha mást nem is végiglapozni és memorizálni a képanyagot.

Kannázgatni nem is olyan rossz üzlet?

Az első részben röviden megismertük a WHW létrejöttét. A rendszer úgy épült fel, hogy minden várost, lakókörzetet zónákra osztottak fel, itt folyt az adományok gyűjtése. A legtöbb segélyező a korai időszakban elérte az 1.500.000 embert, de állithatjuk hogy a szám 1.200.000 számon „beállt”. Hangsúlyozom ezek az adakozók voltak, mert a WHW-nál kiépült egy „kötelező” vonal is.

A „kötelező” vonal a fizetésből történő levonással történő támogatás volt. Ez egy gyermektelen, 200 RM fizetésből élő párnál 1,5 RM olt, de aki nagyon megszedte magát az sem fizethetett többet 25 RM-nél havonta. Késöbb az összeg a béradó 10 %-a lett.

Korabeli fotó, ahol látható a gyűjtés menete

Szempontunkból (a kanna ürügyén) kicsit érdekesebb a gyűjtögetős rész. A gyűjtögetésben részt vettek a HJ (fiatalsági szervezet - HitlerJugend) és a BDM (lányszervezet - Bund Deutscher Mädel) tagjai, valamin rohamcsoportok (SA - Sturmabteilung) tagjai úgyszintén. A városi rendőrség tisztviselői szintén láthatóak a felvételeken, és jó volt, ha katonák is megjelentek. Ez utóbbi különösen később lett fontos, a kemény harcoknál. A WHW súlypontja – különösen a keleti hadjárat megindulása után átkerült a harcolók támogatására. A Kancellár a párttagság előtt 1941 őszén a Barbarossa megindításának okairól és az addig elért eredményeiről beszámolva kiemelte a Téli Segélyszervezet fontosságát, terészetesen okkal. A kontinens szélességű frontvonal ellátása nagy kihívásnak ígérkezett, és akkor még hideg sem volt. A nyugati frontot a francia kapitulációval abszolválták, ott békésen elvoltak a megszálló csapatok. Az angliai csata meg a levegőben tengeren zajlott ott addig megvolt minden.

Térjünk vissza a gyüjtögetés gyakorlati részére. A már említett körzetekre azok nevével ellátott és leplombált perselyekkel mentek ki. A mellékelt képeken jól láthatóak a körzetnevekkel ellátott perselyek.

Különböző körzetek perselyeinek jelölése

A gyűjtögetés ment lakókörzetben, utcán vagy akár tömegközlekedésen is. A papírpénz a bedobónyilásba, az apró meg a tetején lévő szerkezetbe ment. Az akkori hangulat nagyon jó volt, munkahelyek lettek, nőtt az élve születések száma, egészségprogramok voltak, úgy érezték az emberek, hogy kötelességük adni. Igazából a rendszer el is várta. Akinél akár többször előfordult, hogy nem adakozott, azt azért megjegyezték, de volt, hogy a szomszédok jelentették. Szóval inkább ajánlott volt abban az időszakban, hogy legyen Nálad apró ha kimész az utcára.

Az utcai gyűjtögetéshez itt egy nagyon jó video, láthatóak a perselyek is.

https://www.youtube.com/watch?v=pC3c2fEMujA&t=111s

A gyűjtés másik formája a szervezett program volt ahol műsor és bemutatók mellett gyűjtöttek adományokat. Az a adományok gyűjtése nem a fizetőeszközre szorítkozott, voltak ruhagyűjtések, sőt élelmiszer gyűjtések is.

A következő filmecske egy rendezvény keretében szervezett gyűjtőnapot mutat.

https://www.youtube.com/watch?v=HDCMvLEHge8

Az élelmiszer gyüjtések során speciális kis tasakok voltak („1 fontos adagok”) lehetett ez bármely nem romlandó, cukor, liszt, tészta stb.

Az adományok közé bútor, krupli és szén is került, ennek mozgatása a német vasútnak vasútnak 10 millióba volt, de ezt meg ők nem számolták fel.

Mennyi pénz jött össze?

A legelső megmozduláskor azaz 1933/34 gyüjtési akciónál 358.1 millió RM, ez mai áron 1.6 milliárd Euró lenne. Az összeg folyamatosan nőtt.

Nézzünk egy tételes elszámolást.

Az 1937/38 évben a bevétel 419 millió RM volt ami 1.8 milliárd Euro lenne ma.

103.615.000 RM adomány a szervezetektől és társaságoktól.

101.972.000 szén, burgonya, élelmiszer, bútor, könyv és egyéb adomány.

80.554.000 "bérek és fizetések levonásai", amelyeket a munkáltató visszatartott (a béradó 10%).

34.741.000 egyedényes adomány látja az egyedényes vasárnapot.

34.290.000 utcai gyűjtemény, köztük hat Reichs-Straße gyűjtemény, 30.162.000 RM-vel.

9.958.000 szállítási díj a szénszállításért. A német vasút szállítási költségeiről szóló rendelet.

8.084.000 nemzeti szolidaritási nap 1937. december 4-én.

7.175.000 „Gau” esemény könyvek,

6.404.000 egyedi adomány, beleértve a mezőgazdasági adományokat is, 1.968.000 RM.

1 404 000 WHW Különleges bélyegek eladása

…és 1942/43-ra az összeg 1.595 millió RM volt (6.4 milliárd Euro ma).

Szép összegek mozogtak. Mégsem biztatnék senkit hogy újra kannázgatni kezdjen, a WHW-t a Szövetségesek Ellenőrző Tanácsa 1945. október 10-én betiltotta és ezt az intézkedést a Tanács által hozott 2. sz. Törvénybe foglalta. A vagyont lefoglalták. (Így járt minden olyan akár jótékonysági szervezet is, amely bármilyen formában a párt irányítása, vagy ellenőrzése alá tartozott.)

Kevesebben tudják, hogy a németországi zsidó közösség létrehozta saját segélyszervezetét. Az 1935 év szeptemberi nürnbergi törvény alapján a WHW-ból kiszorultak. Még ez évben, októberben megalkották a YHW-t (Jüdischen Winterhilfe). A működés szervezet nagyjából hasonló elven épült fel. Az 1935/36 gyűjtési évben 3.6 millió RM gyűlt össze. A szervezet a pénzbeli adományokon és élelmiszereken, ruhákon felül kulturális programokat, fesztiválokat kínált (Seelischen Winterhilfe). A gond az lett hogy a fiatalabb korosztály munkára hurcolása miatt öregedő összetételt mutatott, (1935/36-ban 20 százalék volt a nem kereső, de segélyre szoruló, később ez 26 százalék lett), illetve a jogszabályok alapján folyamatosan szorultak ki mindenhonnan, és ha nincs munka, bevétel, nincs miből adni.1939-ben kezdték államilag központosítani a rendszert, végül az se lehetett. 1943-ban a deportálásokkal a keleti megsemmisítő táborokba megszűnt maga a szervezet is.

YHW - korabeli dokumentum

A történeti anyag után nézzünk végre perselyeket, elvileg ezek kerülhetnek a polcokra-akit érdekel.

Elsőnek a WHW perselyeit mutatom be alaptípusokra. A cím azért lehet megtévesztő, mert mint fogjátok látni, akkoriban gyűjtögetett mindenféle szervezet, nem csak a WHW.

A WHW-re jellemző a kis piros kanna, néha cimkével néha nélküle. Van olyan bögre füles kivitel (például az én bemutatott darabom) meg van a vödörfüles kivitel (gyűjtőtársunk darabja) de látjátok volt egyszerűbb kialakítás is.

 

Az elöző részekben irt adománygyűjtés nem csak a WHW részére folyt, gyűjtöttek a párhuzamosan működő népjóléti szervezetek is.

Német Vöröskereszt (Deutsches Rotes Kreuz - DRK) egyik perselytípusa

 

Gondolom már "kannamérgezése" van mindenkinek, de azért varrjuk el a szálakat a témában.

A VDA azaz Verein für Deutsche Kulturbeziehungen im Ausland, egy külhoni kulturális dolgokat adjusztáló szervezet volt. Persze hogy gyüjtöttek.....

VDA perselyei

Az Luftsport nevét nem kell forditani, az NS Volksfahrt jóléti szervezet volt, ez is tiltott lett a háború után, ahogyan azt korábban említettem.

A Német Légisport Szövetség (DLV) kannatípusai

 

A korábbi részekben ismertettem a történetet és a perselyek típusait.

Persze hogy van ebből is kamu kivitel. Én már nem is láttam olyat amit ebben a témában ne másoltak volna.

Maga a kanna vélhetőleg jó kis darab, de "elitessitették" értéknövelés végett. A darab a téma gyűjtői szerint kamu. tény hogy én se találtam anyagot arra hogy az elit haderő utcán gyűjtögetett volna abban az időben. Nekik akkor is megvolt minden ha a népi haderőnek kevesebb volt.

Eredeti persely felcímkézve

Elérkeztünk perselyes témánk utolsó részéhez. Bemutatok pár képeslapot és kitérünk azokra a kis ajándéktárgyakra, amelyeket az adományozóknak, gyerekeknek adtak.

A saját kannámhoz a német küldő adott egy korabeli képeslapot, ez a fehér egy példánya.

Korabeli képeslap

Elérkeztünk perselyes témánk utolsó részéhez. bemutatok pár képeslapot és kitérünk azokra a kis ajándéktárgyakra, amelyeket az adományozóknak, gyerekeknek adtak.

A saját kannámhoz a német küldő adott egy korabeli képeslapot, ez a fehér egy példánya. ide tettem egy plakátot is.

//Írta: Madár János//

Tartalomhoz tartozó címkék: Németország