Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
13.690 Ft
Menny.:db
Termék címkék: Töltőkeret, töltőléc

Magyar Második Világháborús Mauser Töltőléc - Fegyverszakértői Igazolással

Ár:
13.690 Ft
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez Eredetiséget Igazoló Vizsgálati Lap - Termékhez
0 Ft
Menny.:db
Cikkszám: 2WW293
Szállítási díj: 2.650 Ft
Várható szállítás: 2023. szeptember 25.
Elérhetőség: Elkelt

Leírás

Szép állapotú  példány hozzá tartozó, természetesen hatástalanított lőszerekkel. A termék már csak gyűjtői és dekorációs célokat szolgál. Ahogyan a szakértői igazolás is tanúsítja tartásuk, megszerzésük nem engedélyköteles.

A léc maga nem jelölt, de a hozzá tartozó lőszerek igen, amelyek a jelöléseik alapján az Állami Hadianyaggyár termékei.

Rövid háttértörténet:

A gyalogsági lőszerek fejlődése a XIX. század utolsó harmadában szédítő iramot vett, és rövid idő alatt egymás után jelentek meg azok a tulajdonságok, amelyek a mai korszerű lőszereket is jellemzik: a központi gyújtású réz töltényhüvely, az acélköpenyes lövedék, a kis űrméret és a füst nélküli lőpor. A századforduló táján a német hadsereg még egy fontos újdonságot vezetett be, és ezzel megszületett a hegyes lövedékkel szerelt Mauser puskatöltény, amely fél évszázadon át a német gyalogság alapvető lőszere maradt.

         A német Mauser ismétlőpuskák korszerű hegyes lövedékével a magyar katonák (és nemkülönben a mindenféle szabadcsapatok) már az első világháborúban és az azt követő zűrzavaros években megismerkedtek, rendszeresítve azonban csak a húszas évek derekán lettek az újonnan beszerzett dán Madsen golyószórókhoz. Ez akkoriban előremutató döntésnek látszott, utóbb azonban kiderült, hogy a gyalogság teljes átfegyverzésére nincs pénz, így meg kellett tartani az akkoriban már korszerűtlennek számító 93 M. Mannlicher ismétlőpuskákat, azok lőszerével együtt. Végül 1931-ben egy kompromisszumos megoldás keretében a fegyvereket ugyan nem, de a lőszert mégiscsak lecserélték, egyben pedig megvásárolták az új 31 M. hegyes tölténnyel működő Solothurn golyószóró gyártási jogát is. A gyalogsági fegyverek végre ismét egységes lőszert használtak, és az új fegyverek megérkezésével a Madsenek fokozatosan a raktárakba kerültek, ahonnan már csak a Mauser lőszer 1943-as rendszeresítése után kerültek ki ismét.

 A lőszert 1905-ben fejlesztették ki az 1888-ban bevezetett, és akkor még gömbölyű orrú lövedékkel szerelt 7,92 mm-es gyalogsági puskatöltényből.

         Az "S" töltény ("Patrone Spitzgeschoss" azaz hegyes lövedékű töltény) Magyarországon az eredeti német rövidítésével került rendszeresítésre, és bár vannak jelek a helyi gyártásra is, nem kizárt, hogy az első években a honvédség német gyártmányú lőszert is vásárolt az új golyószórókhoz.

    Az "SS" ("schwere Spitzgeschoss", azaz nehéz hegyes lövedék) töltényt 1918-ban fejlesztették ki az eredeti "S" töltényből. A lövedék hosszabb, karcsúbb és nehezebb lett, a fenékrészt pedig az áramvonalasabb alak érdekében beszűkítették.

         A lőszer 1943-at megelőző magyarországi gyártására néhány korai dátummal ellátott példány utal, illetve ismeretes egy ÁH helyett C jelzéssel ellátott 1937-es sorozat, amely állítólag a spanyol polgárháború alatti megrendelésre készült Csepelen. Ekkorra azonban a Madsen golyószórókat már régen kivonták a használatból.
 

(Forrás: Regia Militaria Hungarorum)

Paraméterek

Ország Magyarország
Időszak II. Világháború
Gyártó Állami Hadianyaggyár
Gyártójelzés ÁH
Típus Töltőléc